UTNÄMNINGEN
Från gruva till världsarvsstad
Ett världsarv är en plats som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. En av dessa platser är numera Falu Gruva, staden Falun och det omkringliggande bergsmanslandskapet.
Världsarvet Falun finns sedan 2001 med på FN-organet Unescos prestigefyllda lista. Andra svenska världsarv är Drottningholms slott och Höga kusten. Bland berömda världsarv i världen finns Egyptens pyramider, Kinesiska muren och Taj Mahal.
Den sista salvan i december 1992 satte punkt för hundratals år av obruten gruvdrift i Falu Gruva. Den blev på samma gång starten för förvandlingen till ett modernt besöksmål med världsarvsstatus.
MOTIVERINGEN
Falu Gruva har format Sverige
Falu Gruva har varit en del av att forma det moderna svenska industrisamhället. Den slutsatsen ligger till grund för motiveringen när Falun utsågs till en världsarvsstad.
När gruvdriften var som störst, i mitten av 1600-talet, kom nästan all koppar i Europa från Falun. På den tiden var staden en av Sveriges största med världsledande kunskaper inom teknik och ingenjörskonst.
Än i dag finns mängder av platser och byggnader bevarade vid gruvan, i staden och bergsmansbygden runtomkring – de tre delarna som utgör Världsarvet Falun.
Din vägvisare till världsarvet
Världsarvet Falun invigdes med pompa och ståt av kung Carl XVI Gustaf efter utnämningen till världsarv 2001.
Världsarvshuset vid Falu Gruva byggdes i samband med utnämningen och fungerar i dag som en vägvisare till Världsarvet Falun. I byggnaden finns bland annat en översiktlig karta (bilden) som guidar våra besökare vidare till andra delar av världsarvet:
VÄNFÖRENING
Världsarvsvänner sprider kunskap
Världsarvet Faluns vänförening jobbar bland mycket annat för att sprida kunskap om och synliggöra världsarvet. Bland annat genom olika programpunkter och att uppmärksamma årets eldsjäl i världsarvssammanhang.