Trådvalsverket, en byggnad som stått igenbommad sedan 1970-talet, öppnar för besökare i sommar. Tanken är att fler ska få ta del av historien även ovan jord.
”De senaste tio åren har vi öppnat den ena byggnaden efter den andra. Bland annat Creutz-ensemblen, Vaschet och Linslageriet”, säger Lena Grönlund Myrberg, antikvarie vid Falu Gruva.
Den låga, blå plåtbyggnaden, som ligger i hörnet av Teknikgården bakom Gruvmuseet, sattes upp på platsen 1970. Dit flyttades ett trådvalsverk från Domnarvets järnverk i Borlänge.
I början av juni öppnar alltså Trådvalsverket för allmänheten.
Utöver gamla valsar, kugghjul och verktyg kommer våra besökare att kunna titta på fotografier från början av 1950-talet då verksamheten fortfarande var igång. Tråden som valsades fram användes bland annat i vajrar, en modernare variant av de starka linor som behövdes i gruvdriften under hundratals år.
Linslageriet, där linorna tillverkades, är en annan av de historiska byggnader som går att besöka vid gruvan.
Teknikgården som helhet har fått ett lyft med tydligare skyltning – nu kan besökarna ta del av industrihistoria från bland annat Ättiksfabriken, Vitriolverket och Turbo sulfitfabrik som tillverkade papper.
”Alla dessa verksamheter har kopplingar till gruvdriften och de råvaror som behövdes, exempelvis skog, järn och vatten”, säger Lena Grönlund Myrberg som tipsar om två stadsvandringar med industrihistoriskt fokus som hon leder vid Falu Gruva.
Datum är den 26 juni och den 14 augusti, mer info finns på Falu kommuns hemsida och Visit Dalarna.
FAKTA: TRÅDVALSVERKET
- Trådvalsverket var i drift 1882-1952 på Domnarvets järnverk.
- Ämnen med 10 cm diameter valsades ut till tunna trådar, som bland annat användes i vajrar.
- Från början av juni kan besökare vid gruvan kan följa processen i den nyöppnade byggnaden.