Största raset i gruvans historia
Det stora raset 1687 är en av de mest kända händelserna i Falu Gruvas historia. Gruvarbetarna reagerade på att det hade börjat låta underligt och oroväckande i berget. Och mycket riktigt, under midsommarhelgen det året inträffade det största raset någonsin. Ovan jord fanns två stora dagbrott och deras mellanväggar kollapsade. Under jord hittades rasmassor så långt ner som 350 meter under marken.
Stora Stöten, med en omkrets på 1,6 kilometer och ett djup på 95 meter, var det som uppenbarade sig efteråt. Händelsen blev känd över hela Sverige, och även ute i Europa, för att inte en enda gruvdräng miste livet – de hade fått ledigt för att fira midsommar.
Upptäck våra QR-koder och kanske berguven
Ta gärna en promenad runt dagbrottet och njut av utsikten över hela Falun. Man passerar en rad historiska byggnader och med hjälp av de skyltar med QR-koder som finns utsatta kan du se filmer där vår guide berättar om platsen du befinner dig på.
Det finns också en utsiktsplats vid kanten av Stora Stöten. Om man har tur kan man få en skymt av berguven, en av världens största ugglor, som häckar i dagbrottet.
Det är inte tillåtet att flyga med drönare över Stora stöten eftersom det kan störa den fridlysta berguven.